Leuzea carthamoides - Maralový kořen
Maralový kořen "Parcha saflorová"
čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
latinský název: (Leuzea carthamoides (Willd.) DC., syn.: Stemmacantha carthamoides (Willd.) M. Dittrich.; Rhaponticum carthamoides (Willd.) Iljin)
Lidový název: maralí kořen, maralový kořen, leuzea saflorovitá, leuzea šuštivá, parcha léčivá, parcha světlicová, saflor, rapontika
Charakteristika:
Víceletá rostlina dorůstající do výšky až 1,5,není pěstitelsky náročný,unás bez potíží přezimuje,má však značné nároky na půdu,má být bohatá na živiny,propustná,na podzim okolo rostliny zrýt do 25-30cma zapravit organická hnojiva (kompost,hnůj),na jaře zkypřit,obvykle třetím rokem kvete, v tomto roce sklízíme kořeny.Za suchého a parného léta se zatahuje,ale přežije. Rostlina pochází z oblastí jižní Sibiře, kde je od nepaměti používaná jako léčivka (k léčbě mnoha chorob a sloužící i jako afrodiziakum). Její jméno maralí kořen vznikl na základě toho, že jelen maral vyhrabává na konci zimy její kořeny, které mu dodávají sílu přežít kruté zimy vyskytující se v této oblasti. Endemická rostlina z Altaje se dnes pro své účinky pěstuje v mírném pásu celé Evropy. Její úbor je velmi dekorativní. Používá se i jako pícnina zvyšující odolnost skotu.
Zdroj:
Kořen a oddenek (Rhaponticum carthamoides radix et rhizome) Nejvhodnější doba pro sběr je 3. Rokem na podzim. Kořeny sušíme rozprostřený v malých vrstvách umělým teplem, jehož teplota by neměla překročit 40 °C.Obsahové látky v různých množstvích obsahuje celá rostlina včetně semen.
Obsahové látky:
Ekdysteroidy, flavonoidy, polyiny, třísloviny, silice, inzulín.
Význam:
Hlavní indikace je jako adaptogen a tonikum při stavech vyčerpání a depresích, dále jako pomocný prostředek při rekonvalescenci po těžkých operacích a otravách chemického a bakteriálního původu a také při pohlavní mužské impotenci (psychického původu). Využívá se při poruchách spánku, bolestech hlavy, ke zlepšení trávení i ve sportu (bodybuilding).
Doporučený denní příjem:
Tekutý nebo suchý extrakt (standardizovaný) – 20 kapek 3 x denně před jídlem, po dobu 4-6 týdnů, potom je vhodné zařadit 1-2 týdenní přestávku. Denní dávka extraktu by neměla obsahovat více než 10 mg ekdysteroidů. Dále se používá i ve formě tinktury a čaje.Tinktura se dělá z 50g suchých rozřezaných kořenů a 0,5l 60% etanolu,po 3-4-týdnech se přefiltruje a užívá 2-3krát denně15-20kapek před jídlem po dobu 3-4týdnů.Stejně se užívají i listy,nicméně obsah účinných látek je menší.Nálev ze suchých kořenů – na 3 lžíce suchých kořenů se nalije 1l vařící vody a nechá 3 hodiny odstát,užíva se 1-2 lžíce 2-3krát denně před jídlem.
Interakce:
Nejsou známy.
Kontraindikace:
Při dodržení běžných terapeutických dávek nejsou známy. Nedoporučuje se užívat v době těhotenství.
Nežádoucí účinky:
Při vyšších dávkách se u některých jedinců může objevit zvýšené podráždění mozku, jenž je následně střídáno spavostí. U citlivých lidí na obsahové látky čeledi Asteraceae (popř. i při kontaktu kůže s drogou) by se mohla projevit alergická reakce. Pozor na zkříženou alergii s dalšími rostlinami z této čeledě.Hlavní indikace je jako adaptogen a tonikum při stavech vyčerpání a depresích,dále jako pomocný prostředek při rekonvalescenci po těžkých operacích a otravách chemického a bakteriálního původu.
- také při pohlavní mužské impotenci (psychického původu)
- využívá se při poruchách spánku, bolestech hlavy, ke zlepšení trávení i ve sportu (bodybuilding).
- aktivuje CNS, zkracuje spánek,má podobné účinky jak anabolika – roste po něm svalová hmota,bez jeho „vedlejší“ účinky jsou jen zdravé!
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cukru,ale brání vzniku hypoglykemie
- pozitivně ovlivňuje funkci jater a regeneruje jaterní buňky
- snižuje únavu a zvyšuje fyzickou i duševní odolnost organismu
- snižuje negativní účinky chemoterapie i při klasické léčbě rakoviny
- užívá se při asteniích,depresích,nadměrném podráždění organismu,bolestech hlavy,podporuje trávení a odstra’nuje nechutenství
- mírně zvyšuje krevní tlak ,rozšiřuje periferní tepny a podporuje krevní oběh a podporuje tvorbu mateřského mléka